Torrentnevekben előforduló szavak magyarázata, jelölések | Visszalépés
  • Létrehozva: 2021-08-22 18:04:35 | (Törölt felhasználó #7)
  • Szerkesztve: 0 alkalommal
Formátum

CAM [CAMERA]
Moziban - általában digitális kamerával - felvett film ripje. Gyakran a körülmények nem teszik lehetővé állvány használatát, így elképzelhető, hogy a kamera rázkódik. A felvétel minőségét befolyásolja, hogy milyen szemszögből valósul meg a film rögzítése, bár egy jó vágás esetében ezt nehéz megállapítani, kivéve ha felirat is van a vásznon. A másik tényező hang minősége, amit a kamera beépített mikrofonja rögzít, ezt javarészt a nézőközönség határozza meg (pl. nevetnek-e vígjáték közben), hogy silányra vagy viszonylag tisztán hallhatóra sikerül az audiosáv.

TS [TELESYNC]
Szinte ugyanaz érvényes, mint a CAM-re, kivéve hogy nem beépített mikrofonnal rögzített hangforrást használ, hanem külsőt, általában a halláskárosultak számára a székben elhelyezett audiobemenetet. Ez nem azt jelenti, hogy a hangforrás jó minoségű, hiszen többféle háttérzaj is közre játszik a felvétel minőségében. A rögzítés gyakran üres teremben vagy vetítőfülkébol történik, mely jobb képminőséget eredményez, de ennek ellenére tág határok között mozog, ezért letöltés előtt célszerű sample-t nézni. A TS-ek nagy része rosszul elnevezett CAM.

TC [TELECINE]
A TeleCine gép a tekercsről digitálisan másolja át a filmet, mely döntő többségben nagyon jó kép- és hangminőséget eredményez, de az elkészítéshez szükséges gép és a költségek miatt nem túl gyakori formátum. A TeleCine-t ne keverjük össze a TimeCode-dal, ami esetlegesen a filmen látható számláló.

SCR [SCREENER]
Pre-VHS szalag, amit promociós célokból bocsátanak a kölcsönzők rendelkezésére. A legzavaróbb az ilyen felvételekben az úgynevezett ticker, ami a kép alján lévő üzenet, mely a szerzői jogokról és a másolásvédelmi telefonszámról informál bennünket. Ha a szalagon a forráshoz vezető sorozatszám vagy egyéb jelölés található, akkor azt általában egy fekete jellel takarják ki az adott rész felett. A jelölés néha csak pár másodpercig tűnik fel, azonban esetenként az egész filmet végigkíséri. Ezek minősége a másolási eljárástól függően a kiválótól a silányig terjedhet, a felvételek oldalaránya javarészt 4:3-as (teljes képernyős). A legtöbb screenert VCD-n terjesztik, manapság már nem túl gyakoriak.

DVDScr [DVD-SCREENER]
Jellemzői megegyeznek az SCR-rel, azzal a lényegi különbséggel, hogy ezeket DVD-ről mentik le. A ticker általában nem a fekete csíkokon van, ezért jelentős mértékben zavarhatja a nézőt. A ripper hozzáértésétől függően a DVDScr-ek kiváló minoségűek is lehetnek. Leginkább XviD-ben terjesztik.

DVDRip
A végleges, kiadott DVD-ről készített rip, minőségének tökéletesnek kell lennie. Ha lehetséges, még azelőtt kiadják, mielőtt bolti forgalomba kerülne. Leginkább Xvid-ben terjesztik, néha előfordul még DivX.

TVRip
Televíziós adásról készült rip fel, a legjobbak minőségűek digitális kábel vagy műholdas eszközök felhasználásával készíthetőek.

PDTV [Pure Digital Television]
egyenesen egy digitális adásról rippelik TV-tuner kártya segítségével, analóg átalakítás nélkül, igen jó eredménnyel. Leginkább Xvid-ben terjesztik.

HDTV [High-Definition Television]
Ugyanaz igaz rá, mint a PDTV-re, csak nagyobb felbontású, jobb minőségű.

VHSRip
VHS-en kiadott filmről készült rip, más formában nem beszerezhető filmekből készülhet, minősége elfogadható.

WP [WORKPRINT]
Be nem fejezett filmek másolatát jelöli, ezáltal egyes jelenetek vagy a zene hiányozhatnak belőle, ugyanakkor lehetnek benne extra jelenetek is. Minőségük a kiválótól a silányig változhat.Carp-Hunter 2020 - 2024 | Generálási idő: 0.0039s | Memóriahasználat: 446.78 kiB | Lekérések: 2 db | PHP 8.2.18
(Kapcsolat: [email protected])